Bij zonder huis

Misschien heb je het zelf gemerkt of gelezen dat er tegenwoordig minder bijen, vlinders en andere insecten zijn dan vroeger. Klinkt goed, denk je misschien. Minder kans om ’s nachts wakker gehouden te worden en minder kans op insectenbeten. Dit verhaal heeft echter ook een keerzijde.

Project Bij zonder huis
De reden dat bijen zo belangrijk zijn voor ons ecosysteem is, omdat een groot deel van onze voedselvoorziening afhankelijk is van bestuiving door bijen. Geloof het of niet, maar één op de drie happen voedsel die jij eet, heb je te danken aan de bij. En daarom is het nu tijd voor actie.

Wat is het probleem? Bijna iedereen in Nederland heeft wel een tuin, perkje of een balkon. Omdat we ze vullen met tegels en grind, zijn ze vrijwel onleefbaar voor bijen. Bloemen zijn schaars en daarom moeten de insecten grote afstanden afleggen op zoek naar nectar en huisvesting. Deze afstanden zijn vaak zo groot, dat de dieren uitgeput raken en uitsterven.

Ons doel
In het project Bijenreservaat leren we mensen daarom om hun buitenruimte zo in te richten, dat de plek weer leefbaar is voor bijen en andere insecten. We helpen mensen bijvoorbeeld om een bijenhotel te bouwen, om de juiste planten en bloemen te kiezen en om hun stukje groen weer daadwerkelijk groen te maken.

Meehelpen?
Ben jij begaan met het lot van de bij? Wil jij jouw tuin of balkon leefbaar maken voor de insect? Of werk je bij een organisatie die zich bezighoudt met verticaal- en/of daktuinieren? Dan komen we graag met jou in contact! Je bereikt ons via bijenreservaat@werkenaandetoekomst.nl.