Throwback: het Meet The Other-festival!

Iets meer dan een jaar geleden startte een team van zes toppers aan het project ‘Meet The Other’. Het project werd een groot succes, waar we graag met het projectteam op terugblikken.

Wat was Meet The Other?
Meet The Other was een festival voor vluchtelingen en locals door vluchtelingen en locals. Met het festival wilden we verschillende culturen samenbrengen en vluchtelingen helpen om een toekomst op te bouwen in Nederland. Met deze doelstellingen op het oog, wilden we niet dat Meet The Other een eenmalig evenement zou worden. Het diende een festival te worden waar vluchtelingen op de lange termijn blijvend voordeel aan zouden ondervinden.

Tijdens het festival boden we netwerkgelegenheden – zoals speeddates en een buddysysteem – aan. Op die manier konden mensen elkaar in een korte tijd leren kennen en konden er vriendschappen ontstaan. Overigens draaide Meet The Other niet alleen om het ontmoeten van de ander. Centraal stond ook de persoonlijke ontwikkeling van individuen. Het ontmoeten van de ander begint immers bij het leren kennen van jezelf. Daarom organiseerden we ook workshops die gericht waren op persoonlijke ontwikkeling .

Tot slot hadden we om onze doelen te verwezenlijken:

  • Heerlijk eten uit verscheidene keukens
  • Live wereldmuziek
  • Drie rondes met drie workshops, waaronder een creatieve therapie-, dans- en lachworkshop
  • Een speelruimte voor kinderen
  • Een informatiemarkt met verschillende standjes waar vluchtelingen informatie en flyers over het leven in Nederland konden krijgen
  • Een kledinginzamelactie

Over de organisatie
Ons projectteam, bestaande uit zes leden, had veel ideeën voor Meet The Other en wilde het groots aanpakken. Daarom besloten wij vier commissies (organisatie-, kook-, decoratie- en een promotieteam) in te stellen en daarvoor via social media vrijwilligers te werven. Wij hadden het evenement niet kunnen organiseren zonder de hulp van deze vrijwilligers die zich honderd procent hebben ingezet. Bovendien kregen we veel hulp van Frank van Soest van Welkom in Utrecht en de Syrische Rami die toentertijd nog in het asielzoekerscentrum woonde. Inmiddels heeft hij een verblijfsvergunning en een woning. Dat is fantastisch om te horen!

De populariteit van het festival was terug te zien op social media. Zo werd onze Meet The Other Facebookpagina door 390 personen geliked en waren er meer dan 200 personen geïnteresseerd in het evenement! Ondanks het toenemende aantal likes, bleven de aanmeldingen voor ons evenement tegen het einde van november nog niet echt binnenstromen. Na meer aandacht besteed te hebben aan de promotie – wat leidde tot een overvloed aan aanmeldingen –  en een aantal stressvolle dagen, vond ons evenement plaats op zondag 18 december. Wij zijn heel blij en trots dat ons harde werk van vier maanden beloond werd met de opkomst van 150 bezoekers en heel veel positieve reacties. Vol trots kijken wij dan ook terug op ons project Meet The Other: een project dat klein begon en uitgroeide tot een fantastisch festival.

Meer weten over Meet The Other? Neem dan eens een kijkje op de Facebookpagina!